AnnonsBesök Fototapeter.se för allt om fototapeer, klicka här

Guide till Canvas och canvasdukar

Historien bakom namnet canvas är ganska spännande. Det kommer nämligen från ordet cannabis, som är latin för hampa. Fram till långt in på 1900-talet användes faktisk hampa i tillverkningen av canvastyg.

Canvastyg är extremt slitstarkt och tåligt. Det har att göra dels med att väven består av grova trådfibrer, och dels att tyget är vävt i tuskaftbindning. På grund av tåligheten har canvastyg använts i flera hundra år i bland annat segeltillverkning. Genom åren har canvas använts i mängder av produkter, till exempel som extra armering i däck. Idag tillverkas bland annat väskor och skor i canvastyg.

Idag tillverkas canvas mestadels i bomull eller nylon. Linne och jute är andra vanliga material. Viktigare än vilket material som används, är hur tätt tyget är vävt. Ju större vikt per kvadratmeter, desto slitstarkare tyg.

Canvas för fotokonst

Canvastyg har använts för bildkonst i många hundra år, till och med än i dag. Det är nämligen på canvastyg som professionella konstnärer målar sina konstverk. Canvastygets struktur är utmärkt för oljemåleri, inte minst för att tyget bevarar färgen på ett mycket bra sätt.

Canvastygets fördelar har på senare tid uppmärksammats även när det handlar om fotografier. Genom att trycka ett fotografi på en canvasduk kan man skapa tavlor i alla storlekar. Färgerna från fotografiet överförs på ett utmärkt sätt till tyget. För bästa kvalitet bör man dock undvika canvas i nylon. Canvasdukar tillverkade av linne ger det bästa resultatet.

Man kan tillverka sina egna canvastavlor, men enklast och billigast är att vända sig till en aktör som har de rätta verktygen och kompetensen. Man kan gå till den lokala fotografen och undersöka möjligheterna, men enklast är att gå ut på nätet. Det finns ett antal företag inom framkallning och fotokonst som säljer canvastavlor. För att beställa är det bara att skicka in det kort man vill trycka på canvasduk och sedan bestämma storlek.